2025. gada 1. janvārī Ziemeļīrija pilnībā izies no Eiropas zāļu verifikācijas sistēmas

No 2025. gada 1. janvāra visā Apvienotajā Karalistē, tai skaitā arī Ziemeļīrijā, stāsies spēkā jauni medikamentu marķēšanas un iepakošanas noteikumi saskaņā ar Vindzoras vienošanos. Šie noteikumi paredz, ka Ziemeļīrijā recepšu medikamenti nedrīkstēs būt aprīkoti ar Eiropas Savienības (ES) drošības pazīmēm. Ziemeļīrijai tiks atceltas arī  ES Viltoto zāļu direktīvas un ar to saistītās Deleģētās regulas prasības par zāļu drošuma pazīmēm. Visām zālēm, kas tiks piegādātas Apvienotās Karalistes tirgum, arī Ziemeļīrijai, no 01.01.2025. jābūt marķētām ar atzīmi “Tikai Apvienotajai Karalistei” (UK Only) un tās nedrīkstēs nonākt ES tirgū. 

Līdz šim Ziemeļīrijā bija spēkā vairāki izņēmumi, tai skaitā par zāļu marķēšanu, un tirgū bija pieejami produkti, kas bija marķēti gan Īrijas (ES), gan Ziemeļīrijas un Apvienotās Karalistes (UK) tirgiem. Vindzoras vienošanās paredz pilnīgu Ziemeļīrijas iziešanu no ES kopējā tirgus, tā saucamo NIXIT.

Jaunās prasības attieksies uz zālēm, kas saražotas pēc 2024. gada 31. decembra. ES vienotais unikālais identifikators uz zāļu pakām, kas saražotas lūdz 31.12.024. un paredzētas Ziemeļīrijas tirgum, būs jānoņem vai jāaizsedz, un tās varēs iztirgot līdz derīguma termiņa beigām. Marķējumu “Tikai Apvienotajai Karalistei” varēs uz iepakojuma uzlikt ar uzlīmēm līdz 2025. gada 30. jūnijam, pēc tam tas būs jādrukā tieši uz iepakojuma. Parējās drošības prasības saskaņā ar Apvienotās Karalistes likumiem, piemēram, derīguma termiņa un partijas numura izvietošana un citas iepakojuma prasības, paliks nemainīgas.